Általunk végzett terápiák

Amplitúdó terápia

Az Amplitúdó terápia a leghagyományosabb neurofeedback terápia.

Agyunkban az idegsejtek információszállítás közben folyamatosan kommunikálnak, eközben elektromos töltés keletkezik. Az agyban keletkező elektromosság digitális jellé alakítása során görbéket kapunk. Ezeket hívjuk agyhullámoknak. Két jellemzőjük van, frekvencia (gyakoriság), és amplitúdó (kilengés). Az agyhullámok különböző frekvencián mozognak, eszerint megkülönböztetünk Delta, Théta, Béta, Gamma agyhullámokat.

Az agyhullámok tulajdonságai összefüggésbe hozható idegrendszeri állapotunkkal. Az Amplitúdó tréning során, a különböző kórosan kilengő magas amplitúdókat befolyásoljuk. A módszer lényege az operáns kondicionálásra épül. Az operáns kondicionálás során jutalmazzuk a kívánt viselkedést, ami az időben egyre nagyobb valószínűséggel jelenik meg, míg végül szokássá válik, és a jutalmazás elhagyható. Az Amplitúdó tréning során tehát megtanítjuk agyunkat egy optimálisabb működésre.

Z-Score terápia

Ez az eljárás a „legfiatalabb” a neurofeedback terápiák közül, csapatunk csak felnőtteknek, illetve megfelelő testtudattal rendelkező gyermekeknek javasolja. A tréning során a terapeuta által kiválasztott agyterületen az összes agyhullámot egyszerre igyekszünk a statisztikai átlaghoz, vagyis a leginkább neurotipikus értékek felé tolni. 

ISF (lassú agyhullám terápia)

Ez a terápia az agykéreg általános aktivitációs rendszerét befolyásolja. A terápia során az igen lassú agyhullámokat befolyásoljuk, mely még a vegetatív idegrendszerre is hatással van. A terápia során a páciens fizikai tünetei alapján keressük meg az úgynevezett optimális frekvenciát. Ez az eljárás a „legfiatalabb” a neurofeedback terápiák közül, csapatunk csak felnőtteknek, illetve megfelelő testtudattal rendelkező gyermekeknek javasolja.